Планини, море – природата притежава сила, която ни притегля към нея. Все пак всички сме деца на природата, родени в нейния свят и захранени с нейните плодове. Независимо от чудесата, които технологичният напредък може да ни предложи, връщането назад към природата ни кара да се чувстваме истински живи. Медицината може да достигне още по-големи висоти, но лечебната сила на природата ще си остане най-доброто лекарство.

Следващото пътешествие ще ви върне в онзи свят на зеленина и красота, а каква по-добра предпоставка за вас да преоткриете себе си?
1. Решени сте да изкачите тази планина в търсене на много рядък камък. Намирате се в подножието ѝ, с какво впечатление ви оставя тя?

2. След изпълнено с трудности търсене, все още не сте намерили камъка, а слънцето вече залязва. Какво ще предприемете?

3. Най-накрая откривате търсения камък. Какво представлява той? Опишете размера, теглото и стойността му.

4. Дойде време да слезете от планината и да се приберете в къщи. Какво ще кажете на планината за сбогом и какво ще ви отговори тя?

 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

КЛЮЧ КЪМ „ВИСОКО В ПЛАНИНАТА”

 

Планината, която се извисява пред вас, представлява вашия баща или човека, който е била като баща за вас. Психологически погледнато, това е проявлението на архетипа на „мъдрия възрастен човек”. Камъкът, който търсите, е символ на способностите и силните страни, които трябва да откриете у себе си по време на пътешествието си към зрелостта и независимостта.

 

1. Впечатлението ви от планината разкрива вашата представа за баща ви. Дали е бил непреклонен и труден за общуване? Мил и податлив? Или си бяхте изградили идеализиран образ на величествен връх, който по някакъв начин ви е приветствал и окуражавал в търсенето ви?

2. Камъка, който търсите, въплъщава все още неразкрит ваш талант или силна страна. Отговорът на този въпрос показва дали въобще някога ще реализирате скрития си потенциал.

Хората, които са отговорили, че ще продължат да търсят камъка независимо от всичко, проявяват същата упоритост и решителност в живота – никога не се отказват, дори когато усилията им изглеждат безполезни.

Тези, които са отговорили, че ще спрат за деня, но ще продължат търсенето, са хора, които работят бавно, но неотклонно и разпределят силите си за по-дълъг период от време.

Вероятно в тази група попадат не само по-късно разцъфналите таланти, а и много други. Хората, напълно отказали се от търсенето на камъка, са изправени пред опасността никога да не развият истинския си потенциал.

3. Начина, по който сте описали камъка, касае вашата самооценка. Колко голям и тежък си го представихте и с каква стойност?

„Ами струва около двадесетачка” – Хмм, кофти оценка, а?

„Огромен диамант за милиони!” – Хей, намалете малко, не прекалявайте.

4. Думите ви на раздяла с планината изразяват това, което винаги сте искали, но никога не сте успели да кажете на баща си. Отговорът на планината е показателен за вашата представа за чувствата на баща ви към вас. Разпознавате ли се в някой от следните модели?

Вие: „Благодаря за всичко.”

Планината: „Пази се.”

Такива идеални отношения ли имахте? Или по-скоро беше от този род:

Вие: „Е, изглежда, че най-сетне приключих с теб.”

Планината: „Абсолютно!”

Май е време да седнете и да поговорите с баща си.